Atık Su Arıtma Basın Açıklaması 206

align: justify">AB fonları ile uygulanacak çevre yatırım projelerinin, AB standartlarına uygun olarak hazırlanması amacıyla, Belediyemiz, atık su arıtma tesisi hazırlama projesi, Çevre Bakanlığının iş tanımıyla AB Hibe Yardım Fonlarından karşılanacak projeler kapsamına alınmış, ülke genelinde seçilen 15 belediyeden biri olma özelliği yanında, Ege Bölgesinden AB  hibe fonlarından teknik yardım kapsamında tek yararlanıcı belediyedir.10.OCAK.2008 tarihinde,Perşembe günü saat 14.00 de Çevre Bakanlığı toplantı salonunda düzenlenen ikinci toplantı olan kickoff başlangıç toplantısı gerçekleştirilmiştir.

Çevre ve Orman Bakanlığı koordinatörlüğünde yürütülecek ve denetlenecek toplantıya, DPT, DSİ, İller Bankası, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği delegasyonu ile teknik proje kapsamında bulunan 15 belediyenin temsilcileri yanında proje müşavir firması olan COWI A/S Direktörlerinden başkan yardımcısı Mogens Heering, COWI SNS Şirketi Atık su Konsorsiyumu temsilcileri ve Proje Müdürü Dr.Merih KERESTECİOĞLU sunumuyla toplantı yapılmıştır.

Toplantıda, AB’ye uyum sürecinde çevre alt yapı yatırım yükümlülüklerimizin yerine getirilmesi kapsamında, Belediyemiz için Atık su arıtma tesisi projesini hazırlamaya yönelik,2005 SEI (Avrupa Birliğine entegrasyon faaliyetlerinin desteklenmesi)programı kapsamında teknik yardım alacak,15 adet belediye atık su arıtma projesinin önceliklendir me listesinde atık su arıtma tesisi projeleri arasında yer almaktadır. Soma Belediyesi Atık su arıtma projesinin maliyeti 6.741.792 AVRO olarak öngörülmektedir. AB fonlarınca sağlanacak teknik yardımlar sonucu oluşturulacak projeler çerçevesinde yapımına başlanacak tesislerin tüm belediyeler için maliyeti yaklaşık 322 milyon Avro olduğu bildirilerek, belediyelerin içme suyu ve atık su arıtmasıyla ilgili problemlerin giderilmesi amaçlanmaktadır. Bu projelerin uygulanmasında firmadan talep edilen “3E”prensibine uygun davranılmasıdır.3E nedir? Sorusuna cevap ise, yapılacak tesis modellerinin,”EKONOMİK, ESTETİK ve EMNİYETLİ olması kriterleridir.

Projelerin belirlenen zaman aralıklarına göre çok sıkı takip edileceği, işin doğası gereği fiziksel hızının ötesinde konu ile ilgili tüm disipliner birimlerin bilgi veri akışını doğru ve düzenli sağlanmasının temin edilmesiyle hızlı ve aktif bir tempoda tamamlanarak, projelerin fizibilite çalışmalarına hemen başlanacağı ve müşavir firma yetkililerinin önümüzdeki günlerde yerinde incelemek, bazı veri ve bilgileri almak için Soma ya gelecekleri ifade edilmiştir. Bu konu ile ilgili müşavir firma yetkililerince ilçemizde bilgilendirme toplantısı düzenleneceği ifade edilmiştir.Toplanacak her bilgi Çevre ve Orman Bakanlığına sunularak konsolide edilecektir. Teknik proje müşavir firma kontrat süresi 03.01.2008 tarihinde başlayıp,03.01.2009 tarihinde sona erecektir.

Büyük bir ülke olan Türkiye’nin, AB’ye katılım yolunda geniş çaplı düzenli katı atık deponi sahaları, içme suyu ve atık su arıtma tesisi gibi çevre operasyonel programlarında yer alacak çevre alt yapı yatırımlara ihtiyacı olduğu vurgulanarak, bunun sonucunda içtiğimiz suda toksin ve kirletici olmamasını, solunan hava kalitesinin iyi olması, sıvı ve katı atıkların usulüne uygun bertaraf edilerek her türlü çevre kirliliğinin önlenmesinin gerekliliği ifade edilmiştir.

11.01.2008